SECTOR NEWS

Leitat es consolida com a actor tecnològic clau a Europa amb 17 nous projectes d'economia sostenible que suposen una injecció econòmica de 120 M€

May 9, 2024

El Dia d'Europa i Leitat, un dels centres tecnològics referents a nivell nacional i europeu, s'uneix a aquesta celebració destacant-ne la col·laboració l'impuls tecnològic, social, mediambiental i econòmic d'Europa

Aquest 9 de maig se celebra el Dia d'Europa i Leitat, un dels centres tecnològics referents a nivell nacional i europeu, s'uneix a aquesta celebració destacant-ne la col·laboració l'impuls tecnològic, social, mediambiental i econòmic d'Europa a través de l'execució de projectes de recerca que revertiran al dia a dia de la societat. El seu posicionament com un dels actors més rellevants en l'àmbit europeu en recerca i innovació es demostra amb la darrera aposta en finançament per part de la Comissió Europea de 17 projectes, a través de l'Horizon Europe, el Programa Marc de recerca i innovació europeu, aquest any 2024.

Aquesta subvenció arriba en el marc d'una nova etapa estratègica del centre tecnològic liderada per Jordi Cabrafiga, recentment nomenat nou director general, i suposa una injecció econòmica de 120 milions d'euros, dels quals 10 milions recauen directament a Leitat per a la seva execució als pròxims 4 anys. Aquestes noves iniciatives se sumaran als 68 projectes europeus que el centre tecnològic ja tenia en execució a finals del 2023 i als més de 370 que provenen principalment dels diferents Programes Marc Europeus acumulats des de l'any 2008, dels quals Leitat ha coordinat un total de 75.

Leitat, clau del retorn d'aquests fons europeus a la societat La tasca de Leitat com a centre tecnològic és contribuir al retorn d'aquests fons europeus en forma de coneixement i propietat intel·lectual, generant impacte social, mediambiental i econòmic al país. Per això, dels 17 projectes nous, 16 estan vinculats a la sostenibilitat i ofereixen solucions integrals que responen a reptes tan variats com l'energia verda i eficient, el medi ambient i l'agricultura sostenible.

El centre tecnològic és l'entitat que lidera tres d'aquests nous projectes: Fuels-C, relacionat amb l'eficiència energètica i la producció de biocombustibles líquids i gasosos a partir de residus biogènics sostenibles per a ús directe en piles de combustible; ReLeaf, vinculat amb l'agricultura sostenible i el reciclatge de bioresidus que garanteixin l'asequibilitat i la disponibilitat de fertilitzants biològics innovadors; i X-SEED, que impulsa el desenvolupament d'un electrolitzador amb el potencial de generar hidrogen renovable de manera més eficient ia un cost de producció més baix que els utilitzats actualment.

En línia amb l'aposta per la construcció d'una Europa col·laborativa, els darrers quinze anys, Leitat ha treballat amb més de 4.000 entitats a nivell internacional i nacional, entre les quals destaquen l'alemanya Fraunhofer Gesellschaft, principal centre tecnològic del món, amb més de 50 col·laboracions, o TECNALIA, amb més de 35. A més, Leitat és membre actiu de 40 entitats internacionals, entre les quals destaquen EARTO (l'associació europea de centres tecnològics), com un dels membres més antics i actius de l'entitat; o WAITRO (l'associació mundial de centres tecnològics), en què Leitat ostenta la vicepresidència segona i on a més lidera el grup de treball de cooperació internacional cofundat pel mateix Leitat juntament amb alguns dels centres tecnològics més destacats en l'àmbit europeu.

Així mateix, projectes liderats i en què ha participat Leitat han estat reconeguts internacionalment amb destacats premis, com el projecte europeu d'aviació HAIRMATE i el projecte GREENER. El primer va rebre la distinció JEC Composites Innovation Awards, un dels premis més destacats a escala europea en matèria de disseny; mentre que el segon ha estat reconegut per la Comissió Europea pels esforços al camp de la descontaminació d'aigües.

El primer centre tecnològic de Catalunya beneficiat pels Next Generation Recentment, la Generalitat de Catalunya ha fet públic el llistat de beneficiats dels fons Next Generation que provenen del Mecanisme de Recuperació i Resiliència del Govern, una relació que situa Leitat com el primer centre tecnològic català que més fons ha rebut per al desenvolupament de projectes de recerca. Més de 23 milions d'euros en

52 projectes del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, que reafirmen, també, el posicionament del centre al panorama tecnològic català i espanyol. S'estima que per cada euro que es rep de subvencions el retorn, des del vessant econòmic, produeix un efecte multiplicador de 7 al PIB espanyol.

Salut, digitalització, intel·ligència artificial, desenvolupament de materials i impressores 3D, eficiència energètica i noves tecnologies de recollida de micro plàstics són algunes de les àrees relacionades amb aquests 52 projectes, que responen als reptes socials i mediambientals definits pel Govern i alineats amb les polítiques europees. Leitat col·labora en el desenvolupament d'aquestes iniciatives amb més de 150 entitats nacionals i internacionals.