Jornada d’Innovació Tecnològica en cloud computing
June 17, 2021
La tecnologia al núvol ja arriba al 60% de les grans companyies i es preveu que la inversió en el sistema augmenti
El núvol és una de les tecnologies que més s’està aplicant en l’entorn empresarial. Segons un estudi de Gartner, el 68% de les companyies preveuen incrementar la despesa en el pròxim any en el cloud, una dada que contrasta amb el 4% que preveu reduir aquesta partida. Principalment el seu ús es dona en grans corporacions, on fins al 60% l’aplica en la seva operativa, mentre que en el cas de les mitjanes empreses la xifra es troba en el 42% i en les petites, del 24%.
En termes econòmics, la reducció dels costos d’emmagatzematge i treball en xarxa és el principal avantatge. Ara bé, el pas cap al cloud també permet modernitzar l’àrea TI, una millora de l’eficiència i la productivitat, un increment de l’agilitat i la capacitat de gestió, i un millor accés a la innovació, tal com assenyala la consultora en la Jornada d’Innovació Tecnològica en cloud computing organitzada pel CTecno.
Ara bé, hi ha una clara falta de talent per desplegar tot el potencial del núvol. Per això les universitats ja inclouen en la seva proposta formativa aquesta tecnologia, i ho fan amb “visions multicloud i obertes” per adaptar-se a les necessitats reals del mercat, ha apuntat el senior cloud advisory executive – managing director a Accenture, Javier de la Cuerda. “Es requereixen perfils amb un coneixement molt específic i les universitats van per aquest camí”, ha afegit, “els proveïdors estan fent bé la seva feina i estan invertint perquè la diferència entre l’oferta i la demanda de professionals no sigui un problema a mitjà termini”.
“Es requereixen perfils amb un coneixement molt específic i les universitats van per aquest camí”
Una altra de les opcions que ja es pot trobar és la tria de centres privats o píndoles educatives en línia com les que facilita Google. Unes certificacions que, en paraules del head of market development – south – solutions and technologies a la multinacional, Antonio Álvarez, permet “adoptar coneixement sobre internet i les TIC perquè els professionals puguin reciclar-se i adquirir les habilitats que demana la nova economia”. Tot plegat, amb una metodologia en línia que permet que qualsevol persona s’hi pugui adherir i avançar en la formació al seu ritme.
També cal establir ponts amb altres organismes per estar a l’aguait de l’entrada de talent qualificat al mercat. En aquest sentit, public cloud sales manager per a Espanya, Portugal, Grècia i Israel a IBM, Raül Garcia, ha proposat l’exemple del Barcelona Tech City a Catalunya: “Buscar un hub tecnològic on trobar innovacions reals, casos pràctics i ajuda per identificar perfils que combinen la part tecnològica i la part de negoci és la clau”. La seva experiència l’ha portat a detectar una manca de coneixements relacionats amb l’entorn professional entre els empleats amb estudis tècnics, una mancança que limita l’efectivitat real de la persona en entorns com el d’una gran companyia on cal desenvolupar i vendre productes TIC.
Amb el teletreball, "la gent que no pot viure en grans ciutats com Barcelona i té talent, pot treballar des d’on vulgui per a una multinacional i no perdre oportunitats”
I sense deixar enrere la covid-19 i la massificació del teletreball, el responsable de cloud business a Barcelona d’Oracle, Jaime Cid, recorda que la cerca de talent fora de les fronteres geogràfiques facilita la troballa del perfil i doni. “Nosaltres estem obrint posicions remotes a Espanya”, ha afirmat, “així ens assegurem que la gent que no pot viure en grans ciutats com Barcelona i té talent, pot treballar des d’on vulgui per a una multinacional i no perdre oportunitats”.
© 2022 Cercle Tecnològic. All Rights Reserved.
© 2022 Cercle Tecnològic. All Rights Reserved.