DAY BY DAY OF THE CERCLE

Flexibilitat, mobilitat internacional i bons sous: els intangibtes de les carreres STEM

July 6, 2022

  • Per cada oferta de treball digital, hi ha una mitjana de 15 treballadors qualificats

  • La pandèmia ha implantat un model híbrid que facilita la flexibilitat, la conciliació i el treball per projectes

  • Les noves professions faciliten la creació de noves posicions laborals sense biaixos de gènere

  • El salari mitjà a Barcelona d’un professional TIC se situa en els 41704 euros bruts anuals

Més de 46.666 estudiants rebran aquests dies el resultat de les proves d’accés a la universitat (PAU) per obtenir la nota de tall que els ha de permetre entrar a la carrera triada en primera opció. El TIC és un dels ecosistemes amb més necessitat de professionals, però només té sota el seu paraigua un dels 16 graus amb més demanda del 2021: Enginyeria Informàtica. El sector va ser el més resilient de la pandèmia, amb una caiguda de la demanda de professionals a Barcelona del 15% davant del 43% del total de l’economia, i amb una recuperació posterior que ha superat les ofertes de feina del 2019, mentre que el total de sectors no ha pogut assolir aquesta revifalla, segons les dades del Digital Talent Overview 2022 de la Barcelona Digital Talent (BDT). Tal com assenyala l’informe, per cada oferta de treball en el món digital, hi ha una mitjana de 15 treballadors, mentre que en el conjunt de sectors la relació és d’1 a 60.

En dels valors elegits d’aquestes posicions laborals és, en paraules del director de la comissió de Talent del Cercle Tecnològic, Jordi Meya, la transversalitat sectorial: “Una persona pot treballar en l’entorn digital, però no ocupar una posició pròpiament tecnològica. Àmbits com la biologia, el disseny, la salut o les finances ja demanen habilitats TIC i això pot ajudar a persones que volen unir tecnologia i altres branques més socials o científiques”. Aquest tret s’acompanya de la formació contínua que reclams la indústria. La transformació progressiva de la tecnologia obliga els professionals a mantenir-se al dia, sigui amb cursos privats oferts per les mateixes empreses sigui amb continguts i coneixements compartits a les xarxes socials i en fonts open source.

Aquesta versatilitat de l’ecosistema és, alhora, el motiu pel qual les oportunitats laborals van a l’alça any rere any. Davant la dificultat per trobar talent qualificat, les companyies han incorporat el teletreball i la demanda de professionals per projectes com dos avantatges per atraure empleats. “Al sector digital no hi va haver problemes per treballar a distància i això ara s’ha convertit en un habitual. S’ha instal·lat un model híbrid que ofereix flexibilitat, conciliació i la possibilitat que cada persona treballà per objectius o projectes al seu ritme perquè l’ecosistema permet aquesta dinàmica. No cal estar vuit hores seguides davant de l’ordinador”, assenyala Meya. Les últimes dades de la BDT situen Barcelona com la quarta ciutat europea amb el 14% de l’oferta de treball en remot, per darrere de Varsòvia, Berlín i Londres. Un tret que permet residir a Catalunya i formar part de l’equip d’una multinacional Califòrnia. “A les TIC  tot està pensat de forma global i el    llenguatge és universal”, destaca.

Precisament la manca de barreres en noves tecnologies com la ciberseguretat o la blockchain faciliten l’entrada de la dona en el sector. Únicament un 19% de talent digital europeu és femení, una dada que només ha crescut un 2% en l’última dècada. “En les noves professions no hi ha la figura masculina assentada ni rols ja establerts. S’estan creant espais nous sense biaixos”, remarca el responsable de la comissió TIC del Cercle Tecnològic.

El salari mitjà de les professions digitals a la capital catalana se situa en els 41.764 euros bruts anuals, mentre que la retribució mitjana general es redueix fins als 36.867 euros bruts anuals. La qualitat i cost de vida posicionen la ciutat entre els hubs tecnològics més competitius com París, Amsterdam o Lisboa.

Crida al talent tecnològic

L’ecosistema TIC està format per prop de 17.666 empreses que donen feina a més de 113.666 professionals. “El talent digital és l’element vertebrador que dona riquesa al país, però no tenim prou treballadors capacitats per cobrir totes aquestes oportunitats laborals que són motor de futur”, afirma el president del Cercle Tecnològic, Joan Ramon Barrera.

Per tal de cobrir la demanda de professionals qualificats cal dibuixar una estratègia a curt, mitjà i llarg termini per donar resposta a les necessitats més imminents i evitar que la situació s’allargui en el temps. En aquest sentit, Barrera apunta que cal “despertar les vocacions i posar fre al fet que cada cop hi ha menys universitaris que desenvolupin carreres tècniques”. “Cal explicar què és fer telecomunicacions, industrials, telemàtica… però també com la tecnologia s’aplica en altres sectors, perquè ja és un element estructural de l’economia”, conclou.