Dia a dia del Cercle

El Cercle Tecnològic demana al president Illa treballar conjuntament per posicionar Catalunya com un referent internacional en les TIC

17 de gener de 2025

La fundació es reuneix amb el President Illa i el Conseller Dalmau per fer valdre el potencial de creixement que genera l’ecosistema tecnològic a tots els sectors productius i proposar vies de treball per garantir un impacte positiu a curt termini en l’economia i la ciutadania 

El Cercle Tecnològic s’ha reunit aquest divendres amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, i amb el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, en representació de l’ecosistema TIC català, el qual ja representa un 9% del PIB del territori i dona feina a més de 160.000 professionals, el 4,2% de la població ocupada a Catalunya. En la trobada, a la qual han assistit el president, Joan Ramon Barrera; la vicepresidenta, Rosa Maria Rodríguez; el director, Xavier Sellarès, i la directora d’estratègia i comunicació, Bea Abbad,  s’ha posat en valor el rol que juga el sector tecnològic com a pal de peller de la transformació de tots els sectors productius i de la contribució en termes de progrés i competitivitat per al conjunt de l’economia.

Com a representant de més de 70 empreses de l’àmbit TIC, el Cercle Tecnològic ha traslladat que el talent és el principal fre creixement del sector. Segons les últimes dades presentades al Baròmetre del sector tecnològic, el 2024 van quedar 9.200 llocs de treball sense cobrir, amb una pèrdua potencial de 1.805 milions d’euros de facturació. Les places vacants creixen, però no ho fan al mateix ritme les places als graus universitaris tecnològic. Per aquest motiu, s’ha demanat de forma explícita al govern la creació d’un Pacte nacional per al talent TIC que  uneixi institucions, empreses i universitats que reverteixi en un augment de l’oferta formativa, en polítiques que facilitin l’atracció i retenció del nacional internacional,  en propostes de formació contínua que garanteixin l’actualització dels professionals del sector per adaptar-se a les necessitats del mercat laboral, i en iniciatives per despertar les vocacions STEM per tal de poder assolir l’objectiu de la Comissió Europea de disposar de 20 milions de professionals TIC l’any 2030.

Així mateix, s’ha defensat la importància de la interlocució i coordinació entre departaments de la Generalitat per desenvolupar polítiques per l’efectiu desplegament d’una administració digital que faciliti la transformació dels sectors públic i privat cap a entorns més innovadors. Per tal d’assolir-ho, s’ha proposat la creació d’una taula d’ecosistema que situï el talent com a eix central per al posicionament del territori com a punt clau a escala internacional. 

La poca presència de l’ecosistema en els espais de decisió és una altra de les preocupacions que ha manifestat el Cercle en la trobada amb el president Illa. Les TIC s’han convertit en un sector tranversal, però aquest paper no es reflecteix en el disseny d’estratègies a escala de país. El Cercle Tecnològic s’ha mostrat disposat a col·laborar amb l’administració pública i a participar de les taules de planificació per garantir que la tecnologia sigui un catalitzador per la transformació de l’economia catalana. 

Finalment, el Cercle Tecnològic ha agraït la disposició del president i el conseller a escoltar les peticions de l’ecosistema tecnològic i a treballar plegats per posicionar Catalunya com un referent en l’àmbit digital a nivell internacional.