Com un bon ús de la tecnologia ens pot ajudar a generar impacte positiu en l’ecosistema TIC?
18 de setembre de 2024
El Cercle Tecnològic ha impulsat la Jornada Sostenibilitat i tecnologia: un binomi imprescindible, per abordar com la tecnologia pot generar un impacte positiu en la sostenibilitat ambiental i social.
A partir de les conclusions del bloc de sostenibilitat de l’informe del Baròmetre 2024 hem convidat experts del sector a compartit les seves visions sobre sostenibilitat ambiental i social en dues taules rodones molt enriquidores, moderades per Rosalba Llorens, responsable del Grup de treball Sostenibilitat, del Cercle Tecnològic.
Taula sobre sostenibilitat ambiental
A través d’exemples pràctics hem pogut conèixer l’impacte de les tecnologies en la gestió sostenible dels recursos, l’estratègia d’implementació de les noves tecnologies arreu del territori i la necessitat d’acompanyar la innovació de responsabilitat ambiental.
Andreu Francisco, director general de Localret
"Hem definit el meta model del municipi digital, fent mapatge de reptes i necessitats a les quals ha de donar cobertura qualsevol municipi en l’àmbit digital. I hem identificat un paquet d’elements en el marc de la sostenibilitat ambiental, energies renovables, reciclatge, cicle de l’aigua..."
Sònia Llorens, coordinadora de Sostenibilitat de l'IRTA
"Per l'IRTA, poder captar dades, tenir-les al núvol i interpretar-les és essencial. El fet de tenir dades ens permet veure on podem actuar per reduir consums. Ens permet fer agricultura de precisió."
Agustin Corredera, senior Enterprise Account Executive d’Equinix
"Qualsevol novetat tecnològica que tenim al mercat sempre és sensat que vagi acompanyat de bones pràctiques. Clarament, hi ha un impacte ambiental dels data centers, però la tecnologia és capaç d’evolucionar d’acord amb els objectius ambientals."
Taula sobre sostenibilitat social
A través de casos pràctics hem reflexionat sobre com les empreses poden ser més inclusives, abordant la integració de persones amb discapacitat, el valor d’incorporar diversitat en els equips i de quina manera incorporar talent divers és no únicament una manera d’eliminar la bretxa digital sinó de pal·liar la manca de talent en el sector TIC.
Àlex Fabra, responsable de sector públic a Catalunya de NTT Data
"El canvi comença per una conscienciació de l'ecosistema dins de la companyia. Quan l'equip acull a algú, una persona amb discapacitat, l'equip ha de saber com gestionar i adaptar l'espai de treball per a que la persona se senti al màxim de confortable."
Marta Clua, responsable de sector públic de Basetis
"Hem estat treballant per a incorporar perfils amb diversitat. Ens preocupa l'impacte que tenim sobre la societat i el que pensen els propis treballadors. Moltes iniciatives que funcionen a Basetis és perquè l'equip proposa i hi creu”
Javier de Oña, subdirector de la Fundación Integralia DKV:
"Amb els HUBs de diversitat digital ajudem a persones amb discapacitat per a capacitar-les i reduir la bretxa digital. La IA és un risc, però també una oportunitat per a eliminar els biaixos humans i ser presents en la societat.
César López, Fundación GoodJob
"El nostre objectiu és que persones amb discapacitat sense experiència prèvia puguin, en un curt espai de temps, treballar en entorns ordinaris oberts. [...] Les persones amb discapacitat aporten un factor de competitivitat a l'empresa, i per a la persona es millora la seva situació laboral".