El Cercle Tecnològic participa en la definició de l’estratègia per impulsar els centres de dades a Catalunya

17 de marzo de 2025

El President del Cercle Tecnològic, el Sr. Joan Ramon Barrera, ha traslladat avui la veu del sector TIC a la primera reunió de la Taula de Seguiment per a la implantació i desenvolupament de centres de dades a Catalunya. La reunió ha estat celebrada aquesta tarda i presidida pel conseller de la Presidència, Albert Dalmau, i també ha comptat amb la participació del conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i altres alts representants institucionals.

El Govern impulsa una estratègia per promoure la implantació de centres de dades amb l’objectiu que Catalunya esdevingui el port digital de la Mediterrània i un pol d’infraestructures digitals de referència al sud d’Europa. Aquest dimarts, el Consell Executiu aprovarà un marc estratègic amb un paquet d’actuacions per fomentar i atraure nous projectes en aquest sector, que és clau per garantir les oportunitats de desenvolupament, el creixement econòmic i la sobirania tecnològica del país.

El full de ruta ja s’ha compartit aquesta tarda en el marc de la primera reunió de la Taula de Seguiment per a la implantació i desenvolupament centres de dades a Catalunya, l’òrgan que vetllarà pel desplegament de les mesures. La trobada ha estat presidida pel conseller de la Presidència, Albert Dalmau; acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper; el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Albert Tort, i la secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo, així com representants de la resta de departaments implicats. A més, hi han assistit membres d’institucions rellevants de l’àmbit tecnològic i de recerca com el president de Cercle Tecnològic de Catalunya, Joan Ramon Barrera; el director del Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació, Mateo Valero, i el director general del Consorci Parc de l’Alba, Jordi Sánchez. També representants d’entitats del món local com el director general del consorci Localret, Andreu Francisco, i membres de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

Declaracions del president del Cercle Tecnològic, Sr. Joan Ramon Barrera

En declaracions als mitjans, el Sr. Barrera ha reafirmat el compromís del Cercle amb el progrés tecnològic i econòmic de Catalunya. Ha destacat:
"Catalunya s'ha consolidat com un referent europeu en digitalització, amb un creixement constant en àmbits com el big data, la intel·ligència artificial i la ciberseguretat. Segons l'índex DESI de la Comissió Europea, ocupem una de les primeres posicions a Europa en connectivitat i ús de serveis digitals per part de les empreses, amb més del 85% de les empreses catalanes connectades a Internet, superant la mitjana europea."

El president del Cercle ha subratllat la importància dels centres de dades com a infraestructura estratègica per al futur digital del territori:
"Els centres de dades no només són crucials per emmagatzemar informació, sinó també per impulsar sectors estratègics de l’ecnomia catalana. Catalunya es troba en una posició privilegiada per liderar aquest sector, gràcies a la seva connectivitat internacional i el dinamisme del seu ecosistema TIC."

També ha destacat la necessitat de col·laboració entre el sector i les institucions:
"És essencial crear espais de diàleg i consens entre les empreses del sector TIC i el govern. Això ens permetrà alinear les oportunitats empresarials amb l'estratègia institucional i maximitzar el valor per a tota la societat catalana."

 

Catalunya, motor digital de la Mediterrània

El Govern de la Generalitat ha compartit en aquesta reunió el full de ruta per convertir Catalunya en el port digital de la Mediterrània i un hub d’infraestructures digitals al sud d’Europa. Aquesta estratègia inclou mesures per facilitar la implantació de centres de dades, declarant-los projectes d’interès general i assegurant-ne el compliment de criteris de sostenibilitat i impacte econòmic positiu.

Catalunya compta amb una àmplia capacitat de connexió internacional, gràcies a infraestructures com l’estació de cables submarins de Sant Adrià de Besòs, que ha posicionat el territori com un node clau per al trànsit de dades intercontinental. Aquesta avantatge competitiva reforça el potencial per atraure inversions estratègiques i consolidar un ecosistema digital d’alt nivell.

 

El compromís del Cercle Tecnològic

El Cercle Tecnològic de Catalunya seguirà treballant per garantir que la veu del sector TIC estigui present en totes les taules de decisió, contribuint al desenvolupament d’una estratègia compartida que asseguri un futur digital robust, sostenible i competitiu per a Catalunya.